Department of highways (DOH)

Moving forward to the new era -2014 

(Design competition)

-

-

-

-

 

Owner         

Location      

Area 

Year

Department of highways 

Bangkok (Sri Ayutthaya, Rama 6 Rd.

99,300  Sq.m.

2014 

(Function :   Office space, Common area, Shop & restaurant,/Public park, Museum, Car park.)

       จากจุดเริ่มต้น ที่ตั้งอยู่บริเวณ ถนนพระราม 6 อาคารแรกได้ถูกสร้างขึ้น เมื่อปี พ.ศ. 2491 เป็นกองการพัสดุ 
และเมื่อ กรมทางหลวงได้ดำเนินการมาครบ 100 ปี อีกทั้งเตรียมตัวที่จะปรับปรุงเปลี่ยนแปลงทางด้านกายภาพ การบริหารจัดการให้มีประสิทธิภาพมากขึ้นจึงได้ทำการจัดวางผังอาคารใหม่ทั้งหมดเพื่อให้ประสิทธิผลดังกล่าว

       แนวความคิด จากประวัติความเป็นมาและการสำรวจพื้นที่ ทำให้ผู้ออกแบบต้องการที่จะสื่อถึงความเป็นตัวตนของหน่วยงาน โดยระลึกย้อนถึงอดีตเมื่อแรกสร้าง และอนุรักษ์อาคาร อันถือเป็นจุดเริ่มต้นของสถานที่ พร้อมกับปรับเปลี่ยนให้เป็นพิพิธภัณฑ์ รววบรวมเรื่องราวต่างๆของหน่วยงานและทำให้มีความเป็นกันเองมากขึ้นด้วยการปรับพื้นที่บางส่วน เป็นมุมพักผ่อนสบายๆ สำหรับทานอาหารว่างหรือจิบกาแฟ พร้อมกับซื้อหาของที่ระลึกไปด้วย

       กลุ่มอาคารเกี่ยวพันกันเกือบจะเป็นวง เพราะแรงบันดาลใจ จากตราสัญลักษณ์ที่ใช้ความโค้งจากงาทั้งสอง มาสอดไขว้

ทับซ้อนกัน แล้วขยายขอบเขตต่อให้เป็น พื้นที่ใช้งานรวมทั้งกูบช้างที่แปลงเป็นผนังตกแต่งอาคาร เพื่อให้เกิดจุดเด่น และประโยชน์ใช้สอยด้านร่มเงา

       From the beginning the DOH Situated on Rama 6Rd. The first building was built in 2491 as a division of a parcel. 

The Department of highways has operated for 100 years and is prepared to modify the physical. Management has made it a more efficient layout, all new buildings to make them productive.

 

      Concept design of History and space exploration. The design needs to reflect the identity of the agency by back to

the past when it was first built. Buildings and conservation, this is the starting point of the place. Along with the change to a museum. The new Act includes the story of the department and making it a more friendly area with some adjustments. This is a relaxing For a light snack or a cup of coffee Along with the purchase of a gift.

      The building blocks, each almost a sphere. For inspiration The insignia of the curvature of the two forks crossed the line. Overlap and expand on them. Space applications, including coupe, convertible elephant as a wall decoration. To highlight And the usefulness of the sun protection or shade and shadows.

Concept design (Sketch)

Concept design (Sketch)

Layout (Sketch)

Layout (Sketch)

first floor plan

first floor plan

Way - out of the car Can be done either by Rama 6 Rd. and can be channel runs out near the entrance building the Supply Division Then along came the big building.Then head over to drop-off the entrance hall. Prepared for the reception of the same by the Ayutthaya Road will then run into the roundabout. Then go to the next , The landing of the basement / garage beside the building. Or running back out of it can be done, Rama 6 Road (width 8 m.).

roof plan

roof plan

Bird eye view perspective

Bird eye view perspective

View from Sri Ayuthaya Rd. The top roof has roof garden.

Bird eye view perspective

Bird eye view perspective

Some area at the top can use for Solar cell area.

Perspective

Perspective

View from the corner of Sri Ayutthaya Road (off Rama 6) to design the open space for a plaza for any events. And invite the public to use the area for recreation or relaxing. If the organization's activities.

Exterior perspective

Exterior perspective

View from the Road Rama 6 - the main entrance / monument pedestal (old) / sculpture, created to mark the Building Division of Finance and Accounting / clearing space is open to the public.

Historical building

Historical building

From history and exploring the area. The design needs to reflect the identity of the depart. Recalling the past, back when it was first built. Buildings and Conservation This is the starting point of the place. Along with the change to a museum. Collected Stories and make it a more friendly area with some adjustments. This is a relaxing for a light snack or a cup of coffee Along with the purchase of a gift. Link building is a historic building around a little bit.To not obstruct

Exterior perspective

Exterior perspective

View from the Road Rama 6 - the main entrance / monument pedestal (old) / sculpture, created to mark the Building Division of Finance and Accounting / clearing space is open to the public.

Exterior perspective

Exterior perspective

View from the street Sri Ayuthaya Rd. Designed to be a little more. Merging with elements of the building across the street. (State Department) with a vertical, horizontal simplicity. And materials that blend in with their environment and communicate the organization (the essence of concrete and other materials), as well as create some highlights. With diagonal lines In order to have a witness who can observe and remember a picture of the new building.

Exterior perspective

Exterior perspective

At the skytrain side -Created the walkway / gardens and a width of 6 m., So the fire department. Can run around

Main entrance 1

Main entrance 1

The entrance hall is superimposed on the building, finance and accounting division. Were demolished And kept only a symbol representing the creation of the post in the territory of the former block. The big trees have been placed at the entrance - the main issue. The executive staff and all who pass by. Recognize and realize coexistence with nature. That is something that we're just humans and balancing dependence.

Main entrance 2

Main entrance 2

From Sri Ayuthaya Rd.

Main entrance 2

Main entrance 2

From Sri Ayuthaya Rd.

Main entrance 2

Main entrance 2

From Sri Ayuthaya Rd.

Main hall (Main entrance)

Main hall (Main entrance)

The semi-outdoor of main entrance.Both of Sri Ayutthaya Rd. and Rama 6.

Main hall (Main entrance)

Main hall (Main entrance)

Outdoor - multipurpose

Outdoor - multipurpose

Outdoor - multipurpose

Outdoor - multipurpose

Bird eye view perspective

Bird eye view perspective

View from the skytrain

View from the skytrain

Main building 1

Main building 1

Main building 2

Main building 2

Main building 3

Main building 3

Diagonal column

Diagonal column

Big sculpture

Big sculpture

Sculpture that represent the position of existing building.

Big sculpture

Big sculpture

Sculpture that represent the position of existing building.

Big sculpture

Big sculpture

Sculpture that represent the position of existing building.

Interior space

Interior space

Interior space

Interior space

Interior space (Semi outdoor)

Interior space (Semi outdoor)

Interior space

Interior space

Interior space

Interior space

Interior space

Interior space

Interior space

Interior space

Interior space

Interior space

Address : 122/18 The Privacy Condo (Residence 2),Ngamwongwan Rd., Soi Chulakasem, Bangkhaen, Mueang, Nonthaburi, 11000

COPYRIGHT © 2015  NAR Architects I    TEL  (+66) 89  1596376